Terveiset laulunopettajien koulutuspäiviltä!


Kirjoittelen seuraavassa hieman kuulumisia Laulupedagogit ry:n vuotuisilta koulutuspäiviltä, jotka järjestettiin viime viikonloppuna 8.-9.2.2020 Riihimäen musiikkiopistolla. On aina kiva mennä koulutuspäiville tapaamaan kollegoita ja kuulemaan laulamiseen liittyviä luentoja ja esityksiä. Tälläkin kertaa ohjelmassa oli mielenkiintoisia luentoja laulamisen saralta ja meillä oli myös mahdollisuus kokeilla joitakin harjoitteita myös itse ihan käytännössä. Joitakin uusia lämmittelyjä tuli koulutuspäivillä esiin ja tarkoitus on tuoda joitakin niistä laulunopetukseen mukaan, kunhan olen ensin ehtinyt niitä vähän ensin pureksimaan ja kokeilemaan. Kaikki esitykset ja luennot olivat mielenkiintoisia, mutta nostan seuraavaksi esiin niistä muutaman aiheen.

Molemmat koulutuspäivät alkoivat tunnelmaa nostattavilla musiikkiopiston laulajien lauluesityksillä. Siitä on mukava aloittaa luennot kun ensin on saanut kuulla laulumusiikkia. Päivän ensimmäisellä luennolla tuli esille monta tärkeää pointtia lauluäänestä huolehtimisesta. Puheterapeutti Minna Apajalahden esitelmässä käytiin läpi mm. äänenhuoltovesipiipun hyötyjä ja hän antoi vinkkinä HUS:n foniatrialla tehdyn videon äänenhuoltovesipiipun käyttämisestä: https://www.youtube.com/watch?v=I_0b2EE4Zz8&feature=youtu.be  Tämä äänenhuoltovesipiippuhan on joillekin jo tuttu laulustudion laulutunneilta, kun ollaan katsottu sitä äänenhuollosta juteltaessa.    

Tällä luennolla tuli puheeksi myös tilanteet, joissa ääni on ollut käheänä useamman viikon ja syy ei ole flunssa. Tällöin kannattaa mennä joko kurkku-nenä-korvalääkärin tai foniatrin vastaanotolle, jolloin äänihuuliin voidaan katsoa videolaitteella ja tsekata että onko kaikki siellä hyvin. Joskus esimerkiksi yhtäkkinen kovaääninen huutaminen melun yli voi aiheuttaa äänihuulten limakalvoon jonkin tilanteen, joka pitää hoitaa kuntoon. Joskus äänen käheytymisen voi aiheuttaa salakavalasti hiipinyt refluksi eli vatsahappojen takaisinvirtaus, josta löytyy infoa laulustudion äänenhuoltomonisteesta.

Seuraavalla luennolla kokeilimme itse erilaisia lämmittelyharjoitteita, joita kuoro- ja musiikkipedagogi Mari Koistinen on käyttänyt vuosien varrella omassa opetuksessaan ja kuorojen kanssa. Hän puhui siitä kuinka laulajan kannattaa aina lähteä liikkeelle juuresta latvaan päin eli jalkapohjista ylöspäin kun seisoo ja laulaa. Näin asento on kokoajan vakaa, kun juuret ovat lattiassa. Hän korosti uloshengityksen merkitystä rentoon hyvään oloon ja että sisäänhengitys tapahtuu luonnollisena reaktiona uloshengitykseen, itsestään.

Voice Massage-hieroja Noora Laitisen luennolla käsiteltiin Voice Massage-hierontaa, joka on suunnattu kaikille, jotka käyttävät ääntään. Siinä koulutettu ja laillistettu VM-hieroja hieroo äänentuottoon liittyvät lihakset sekä kasvojen ja leuan alueen lihakset. Itsekin on tullut käytyä VM-hieronnassa ja voin lämpimästi suositella sitä kaikille laulajille ja puhetyöläisille. Hieronnan jälkeen äänentuotto tuntuu usein erityisen vaivattomalta. Voice Massageen ei liity mitään maailmankatsomusta tai filosofiaa, vaan on neutraali hoitomuoto. Voin vinkata tunnilla muutaman nimen, jos kiinnostuit tästä.

Kuulimme myös ammattilaulaja ja -näyttelijän haastavista vaiheista astmalääkityksen ja ammatiksi laulamisen yhdistämisestä. Erään rakennuksen sisäilma oli laukaissut astman ja sitä lääkittiin vuosien varrella eri lääkkeillä, joista loppujenlopuksi yksi sumutemainen lääkemerkki oli toimiva hänelle. Jauhemaiset lääkkeet ja jotkut sumutemerkit olivat aiheuttaneet käheytymistä. Hän halusi jakaa tarinansa meille, jotta laulunopetuksessa olisimme tietoisia asiasta ja hienoa, että kertoi. Hänen kertomansa mukaan hänelle oikean astmalääkkeen löydyttyä hänen äänensä on palannut kuntoon, eli tilanteella oli myönteinen loppu kaikeksi onneksi.

Lopuksi yhtenä aiheena koulutuspäiviltä nostan esiin Pekka Holopaisen luennon esiintymistilanteeseen liittyvien tunteiden käsittelemisestä. Kävimme läpi mitä voi tehdä ennen ja jälkeen esiintymisen, jotta voi virittää itsensä positiiviseen olotilaan. Esille tuli esimerkiksi myönteinen sisäinen puhe ja mindfulness. Tulimme siihen tulokseen, että on hyvä, kun ihmisyys näkyy esityksessä, emme halua pyrkiä kliiniseen täydellisesti hallittuun konemaiseen esitykseen, vaikka haluammekin hyvin valmistaa esityksen ja haluamme tavoitella ehjää kokonaisuutta. Elävä musiikki on sanansamukaista elävää.