Usein kysyttyjä kysymyksiä laulunopetuksesta
1. Kuinka monelle tunnille minun pitää tulla, jotta huomaan kehitystä äänessäni?
Laulajan tie on pitkä, ja lauluäänen kehittäminen vaatii paljon aikaa, harjoittelua ja kärsivällisyyttä. Lauluäänesi kehittyminen riippuu monesta tekijästä, mm. siitä, kuinka säännöllisesti käyt tunneilla ja kuinka paljon ehdit harjoitella omalla ajallasi. Oivalluksen jostakin lauluteknisestä asiasta voi saada jo yhdellä tunnilla, mutta sen harjoittaminen oman kropan lihasmuistiin pysyväksi toiminnaksi vaatii paljon, paljon toistoja ja nämä toistot vaativat aikaa. Usein sanotaan, että noin puolen vuoden kuluttua siitä, kun olet aloittanut laulutunnit, voit odottaa korvin kuultavaa kehitystä tapahtuneen äänessäsi, kunhan laulaminen on ollut riittävän säännöllistä.
2. Mitä laulutunneilla tehdään?
Laulutunti alkaa ryhti- ja rentoutusharjoituksilla. Sen jälkeen vuorossa ovat hengitys- ja ääniharjoitukset, joiden avulla treenataan laulutekniikkaa. Ääniharjoitukset ovat lyhyitä laulunpätkiä, joilla on kullakin tietty laulutekninen tavoite. Lopuksi opiskelija laulaa opettajan pianosäestyksellä laulun tai lauluja ja tätä laulua harjoitellaan sekä tekniikan että tulkinnan kannalta.
3. Tarvitseeko minun harjoitella laulamista omalla ajallani, jotta voin kehittyä eteenpäin, jos se on tavoitteeni?
Kyllä. Sen lisäksi, että käyt laulutunneilla, lauluäänen kehittyminen vaatii omaa säännöllistä harjoittelua, jotta tietyt lihastoiminnot toistuisivat tarpeeksi usein. Kun harjoittelet säännöllisesti, hermosto pysyy aktiivisena ja voit jatkaa siitä mihin viimeksi jäit. Jos laulamisessa on pitkä tauko, laulutekniikka taantuu ja huomaat, että et pystykään laulamaan samalla tavalla kuin ennen pitkää taukoa. Korostan aina laulunopiskelijan omaa vastuuta tekniikan harjoittamisessa omaan kroppaan. Opettajasi kertoo ja näyttää sinulle mallia miten teet, miksi teet ja mitä teet, mutta opiskelijan vastuulla on oma harjoittelu.
4. Miksi Laulustudio Ääniaaltosen opetuksen alaikäraja on 15 vuotta?
Laulustudio Ääniaaltosessa opetetaan vain 15 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia asiakkaita, koska laulustudion opetussuunnitelma on räätälöity teini-ikäisiä ja aikuisia opiskelijoita varten. Opetuksessa käytetään harjoituksia ja lauluja, jotka soveltuvat nimenomaan 15-vuotta täyttäneille ja aikuisille. Lasten laulunopetuksessa tulee olla oma erityinen opetussuunnitelmansa ja ihan oma lauluohjelmistonsa, joka sopii juuri lasten vielä kehittyvälle äänielimistölle. Laulustudio Ääniaaltosen erityisosaaminen on teini-ikäisten ja aikuisten opettamisessa ja sen vuoksi opetuksessa pitäydytään yli 15-vuotiaiden opetussuunnitelmassa. Yläikärajaa laulunopetuksessa ei ole.
5. Tarvitseeko minun osata lukea nuotteja, kun tulen laulutunnille?
Kun aloitat laulunopiskelun, nuotinlukutaito ei ole välttämätön. Varsinkin rytmimusiikin puolella on tyypillistä, että kappaleita opetellaan myös korvakuulolta. Toki nuotinlukutaito helpottaa opiskelua huomattavasti, koska silloin pystyt seuraamaan kappaleen etenemistä nuotista vaivatta ja voit opetella uusia lauluja suoraan nuotista. Kun laulaja etenee lauluopinnoissaan ja siirrytään hieman vaativampaan ohjelmistoon, nuotinlukutaidon merkitys kasvaa.
6. Mistä laulutunnin hinta muodostuu?
Laulutunnin hinta pitää sisällään koulutetun opettajan työn hinnan, arvonlisäveron 24 %, tuloveron, laulunopettaja-yrittäjän sosiaaliturva- ja eläkemaksut sekä yritystoiminnan kulut ja uusien laitteiden investoinnit, kuten esim. äänentoistolatteet.
Laulustudion opetus perustuu yritystoiminnalle, mistä johtuen laulustudion toiminta ei saa samoja arvonlisäverohelpotuksia, kuten jotkut taiteen perusopetusta antavat laitokset, joten alv sisältyy laulutunnin hintaan ja tilitetään valtiolle, eli se ei ole yrittäjän rahaa missään vaiheessa.
Koulutuksen saanut laulunopettaja on perehtynyt mm. äänifysiologiaan, lauluohjelmistoon, esiintymisvalmennukseen ja musiikinteoriaan. Tämän asiantuntemuksen koulutettu opettaja tarjoaa sinulle, kun tulet tunnille kehittämään ääntäsi. Opettaja ottaa vastuun äänesi hyvinvoinnista laulutunnilla, mihin hänellä on koulutuksen ja kokemuksen tuoma tietotaito.